haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri


    Kalp Naklinde Organ Vericiler

    avatar
    nameisfatih


    Mesaj Sayısı : 1201
    Kayıt tarihi : 17/11/10

    Kalp Naklinde Organ Vericiler Empty Kalp Naklinde Organ Vericiler

    Mesaj  nameisfatih Paz Kas. 21, 2010 5:05 pm

    Kalp nakli birçok uzmanın ortak çalışması ve belirgin bir organizasyonun ürünüdür; organ vericilerinin az sayıda olması bu girişimin uygulanmasını kısıtlayan temel etkendir.

    Vericiler

    Vericilerin durumu özellikle iki açıdan ele alınabilir: Potansiyel verici olarak ka­bul edilebilecek kişilerin belirlenmesi ve nakledilecek kalbin alınma zamanı. Po­tansiyel vericiler genç yaşta kalbe bağlı olmayan nedenlerle ölmüş ya da kalp iş­lev bozukluğu olmayan kişilerdir. Başka bir deyişle, bu kişilerin kalplerinin son derece sağlıklı olması gerekir; bu neden­le en iyi vericiler genç yaşta kaza sonucu ya da beyinde geri dönüşü olmayan bir lezyon nedeniyle ölmüş kişilerdir.

    Vericilerde beyin ölümü gerçekleş­miş olmalı, yaşı 45′in üzerinde olmama­lı ve özgeçmişinde herhangi bir kalp hastalığı bulunmamalıdır. Yaşı uygun olan, özellikle erkek potansiyel vericile­rin kalbi alınmadan önce kateter yardı­mıyla koroner damarları incelenir. Veri­ci, kalpte bir lezyona neden olabilecek ağır göğüs kafesi travması geçirmemiş olmalıdır.

    Çoğunlukla vericiye, kalbi çı­karılmadan önce defıbrilatörle (kalbe dışardan elektrik akımı vererek kalbi normal ritmine döndüren aygıt) yeniden canlandırma girişimi uygulanmış olur; bu işlemler uzun sürmüşse kalbin alın­masından vazgeçilir. Ayrıca kalbi çıka­rılacak olan hastada sürmekte olan her­hangi bir enfeksiyon bulunmamalıdır.

    Potansiyel vericinin belirlenmesin­den sonra vericinin doku tiplemesi ya­pılmalıdır; bu işlem ancak ileri derece­de gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleş­tirilebilir. Bunun sonucunda kalp nakli uygulanacak hastalardan biriyle bağı­şıklık açısından uyum sağlanırsa nakil işlemine geçilebilir.

    Bazı Veriler

    Uluslararası Kalp Nakli Birliği kayıtla­rında 1967-89 arasında 9139 kalp nakli bildirilmiştir. Bunlardan 13′i 2 yaşından küçük çocuklara uygulanmıştır. Bu veriler ABD’deki 118, Avrupa’daki 61 ve öteki ülkelerdeki 23 merkezden top­lanmıştır.

    Bağışıklık sistemini baskıla­yan siklosporinin kullanılmaya başladı­ğı 1982′den bu yana kalp nakli sayısın­da bir artış gözlenmiş, bu artış 1987′de potansiyel verici sayısının gereksinimi karşılamakta yetersiz kalması nedeniy­le biraz yavaşlamıştır.

    Sonuçların düzelmesiyle birlikte yaş sınırları da genişletilmiştir: Günü­müzde ortalama yaş 43,8′dir; hastalar 0-70 yaş arasındadır. Hastaların yüzde 83′ünü, nedeni bilinmeyen genişletici kardiyomiyopati (kalp kası hastalığı) ve koroner atardamar hastalığının gö­rülme sıklığının yüksekliği nedeniyle erkek hastalar oluşturur.

    Kalp nakli uygulanan durumlar ara­sında yüzde 53′lük oranla genişletici kardiyomiyopati başta gelir; bunu yüz­de 40′la koroner kalp hastalığı izler. Geri kalan yüzde 7′yi de geri dönüşü olmayan bazı kalp hastalıkları oluştu­rur.

      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 1:52 pm