haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri


    Besin Gruplarını Ayıran Beslenme

    avatar
    nameisfatih


    Mesaj Sayısı : 1201
    Kayıt tarihi : 17/11/10

    Besin Gruplarını Ayıran Beslenme Empty Besin Gruplarını Ayıran Beslenme

    Mesaj  nameisfatih Ptsi Kas. 22, 2010 1:32 am

    Her insanın davranışları, alışkanlıkları­nı değiştirme ve kısıtlamalar karşısında­ki tepkileri farklıdır. Bu nedenle zayıfla­mak için uygulanacak beslenme prog­ramları büyük bir çeşitlilik göstermek zorundadır. Programa uyanlar ve uyma­yanlar, kilo vermeyi başaranlar ve başa­ramayanlar olabilir.

    Düşük kalorili ve dengeli beslenme programlarını deneye­rek başarısız olan kişiler için son bir se­çenek vardır: Burada üzerinde anlaşmaya varılması gereken bir nokta, düşük kalo­rili olarak düzenlenmiş bir beslenme programıyla başarısızlığa uğramanın ne­deni programın kendisi değil, onu uygu­layan kişidir.

    Çünkü beslenme düzenine kesin biçimde uyulduğunda ulaşılacak sonuç matematiksel bir kesinlik taşır. Buna karşılık beslenme tedavisi son derece zordur. Çünkü kilo vermeye yöne­lik her türlü çabayı engelleyen pek çok psikolojik sorunun yanı sıra sonsuz de­recede kaçamağa yol açan, pek çok kış­kırtıcı öğe vardır.

    Birçok insan besin kısıtlamasından, gram ve kalori hesaplarından bunalır, sofrada bildiği gibi yeme özgürlüğünü elinden alan beslenme düzenine tepki duyar.

    Diyet uzmanlarından aldıkları ay­dınlatıcı bilgileri bilinçli bir yaklaşımla hemen uygulamak isteyen, bu konuda­ki kararlılığını sürdüreceğine dair söz veren, ama sonuçta önlemleri düzensiz ve yüzeysel biçimde uygulayan, telaşa kapılan ve en temel uyarıları unutan iyiniyetli kişiler de vardır.

    Rejim yapmaya oldukça iyi başla­yan, yeni beslenme düzeni ve hızlı kilo kaybı karşısında isteği artan, ama daha sonra bu heyecanını yitiren, sürekli de­netim, aşırı kısıtlama ve tekdüzeleşen beslenme düzeni karşısında tatlı kaçamakların çekiciliğine kapılan, sofra zevklerinin gittikçe azalmasının etkisiy­le sıkıntı ve bitkinlik içine giren kişiler de söz konusu olabilir.

    İşte çeşitli kişisel nedenlerle öneri­len beslenme programlarını yeterli bi­çimde uygulayamamış olanlar için son bir umut ve fırsat vardır:

    Beslenme gruplarını ayıran beslenme.

    İdeal kiloyu korumak her zaman ko­lay değildir. Günlük kaloriyi hesaplama gereğinin gittikçe yaygın kabul görme­sine ve bu uygulamanın günlük besin dağılımında oldukça esneklik sağlama­sına karşın, alınan kalorinin sürekli he­saplanması caydırıcı bir etkene dönüşe­bilmektedir.

    Ama kalori tablosuna başvurmaktan kaçınmamak ve böylece büyük çabalar­la verilmiş kiloların geri alınmasına yol açabilecek eski yanlışlara düşmemek gerekir. Bunu son derece sıkıntılı ve ağır bulan kişiler için, kalori açısından denetimli bir beslenmenin içerdiği bü­tün zorluklardan arındırılmış ve önemli ölçüde seçim olanağını sağlayan temel besin gruplarına göre düzenlenmiş bes­lenme uygulanır.

      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 6:16 pm