haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri


    Türkiye Kamu-Sen'den "kart" uyarısı

    avatar
    dolbyrek


    Mesaj Sayısı : 308
    Kayıt tarihi : 13/11/10

    Türkiye Kamu-Sen'den "kart" uyarısı  Empty Türkiye Kamu-Sen'den "kart" uyarısı

    Mesaj  dolbyrek C.tesi Kas. 13, 2010 8:31 pm

    TÜRKİYE Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahrettin Yokuş, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde memurları kredi kartı ile gereksiz harcama yapmamaları konusunda uyardı. Yokuş, "Düşük bütçe ile geçinmekte olan memurlarımız aşırı ve gereksiz harcama yapmamalı, özellikle kredi kartı ile taksitli kurban kesmeye yönelen memurlarımız dikkatli olmalı" dedi.





    Türkiye'de kredi kartı takibindeki tüketici sayısının 4 milyon 224 bin 804 kişi olduğunu dile getiren Yokuş, 10 milyona yakın kredi kartı sahibinin, kartlarının sadece asgari ödeme tutarını ödeyebilmekte olduğunu, bu kişilerinde borçlarını ödeyemedikleri için yasal takibata girecek risk grubunda bulunduklarını belirtti.







    Memurların, bayram harcamalarında dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahrettin Yokuş , Kurban Bayramı'nı kutlamaya hazırlanılan bu günlerde, düşük bütçe ile geçinmekte olan memurları aşırı ve gereksiz harcama yapmamaları konusunda uyardı. Yokuş, "Özellikle kredi kartı ile taksitli kurban kesmeye yönelen memurlarımızın, dikkatli olmalarını, bütçelerini aşmamalarını, aksi halde bugüne kadar on binlerce memurun saplandığı kredi kartı batağı ile karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunuyoruz" dedi.

    Türkiye'de kredi kartı takibindeki tüketici sayısının 4 milyon 224 bin 804 kişi olduğunu dile getiren Yokuş, 10 milyona yakın kredi kartı sahibinin, kartlarının sadece asgari ödeme tutarını ödeyebilmekte olduğunu, bu kişilerinde borçlarını ödeyemedikleri için yasal takibata girecek risk grubunda bulunduklarını belirtti.



    ON BİNLERCE MEMUR KREDİ KARTI BATAĞINDA

    2009 yılında taksite bağlanmış tüketici kredisi borcunun 18 milyar TL olduğunu söyleyen Yokuş, 2010'un ilk on ayında ise bu tutarın çoktan aşıldığını ifade etti. Yokuş, "Mayıs 2010 itibariyle kişisel borçlanma tutarı 170 milyar TL'dir. Söz konusu tutarın 39 milyar TL'sini kredi kartı borcu oluşturmaktadır.

    Türkiye Kamu-Sen'in 2009 yılında memurlar üzerinde yaptırmış olduğu anketin, memurların ekonomik sıkıntılarını somut rakamlarla ortaya koymakta olduğunu savunan Yokuş, " Kamu görevlilerinin yüzde 58'i ailesinin geçimini tek maaşla sağlıyor. Yani evlerine ikinci bir maaş girmiyor. Memurların yüzde 97'si ise gelirleri ile tüm ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

    Bu da memuru borçlanmaya zorluyor. Son altı ayda borç ödemek zorunda kalan memur sayısında yüzde 53 artış olduğu gözleniyor. Maaşı harcamalarına yetmeyen memurların, yüzde 31'i kredi kartına borçlanarak ay sonunu getirebiliyor. Aynı araştırma gösteriyor ki; kamu çalışanlarının yüzde 83'ü kredi kartı borçlarını düzenli ödemekte zorluk çekiyor " diye konuştu.



    MEMUR AY SONUNU KREDİ KARTINA YÜKLENEREK GETİREBİLİYOR

    Memurun aldığı maaşın ve hükümetin reva gördüğü zam oranının ortada olduğunu ifade eden Yokuş, " Ay sonunu sağa sola borçlanarak ya da kredi kartına yüklenerek geçiren memur, yaklaşan bayram öncesinde bankaların kamu çalışanlarına yapmış olduğu kampanyalarla yeni bir ekonomik felaketin içine sürüklenmek üzeredir " dedi. Yokuş sözlerini şöyle sürdürdü:

    " Tüm vatandaşlarımız arasında kronikleşen bir sorun haline gelen kredi kartı ve banka kredileri borçları, ülkemiz insanlarını cinnet noktasına getirmiştir. İcra dosyalarının sayısı 14.5 milyona ulaşmış, geçim sıkıntısına bağlı olan boşanmalar ve hatta intihar vakaları katlanarak artmıştır. Borcunu ödeyemediği için yasa dışı işlere kalkışan ve daha da kötüsü böbreklerini satan insanlarımızın sayısı hiç de azımsanacak bir oranda değildir.



    TÜRKİYE'DE BANKACILIK, HALKI SÖMÜRÜ SEKTÖRÜNE DÖNÜŞTÜ

    Türkiye'de bankacılık sisteminin küresel sermayenin kontrolüne girdiğini söyleyen Yokuş, "Her yıl bankalar, rekor düzeyde kazanç elde ettiklerini basın yoluyla ilan etmektedir. Bunun tek sebebi, bankacılık sektörünün iktidarında desteği ile yüksek faizlerle halkı sömürü sektörüne dönüşmesidir" diye konuştu.

    Bayram kredisi adı altına, albenisi yüksek tüketici kredilerinin faiz oranlarının ve vadelerinin gerçekte ne kadar olduğu ile perde arkasındaki ödeme tutarlarının iyi hesaplanması gerektiğini ifade eden Yokuş, "Bilindiği gibi bankalar ilan ettikleri faizlerin dışında kredilerin üstüne banka hizmeti adı altında pek çok hesapta olmayan masraf çıkartmaktadır.

    Başta memurlar olmak üzere, dar gelirli ve sabit ücretli çalışan insanlarımızın, kredi çekmeden önce bu hususu gözden kaçırmamalarını, dikkatli olmalarını öneriyoruz. Bütün memurları, gelirlerinin üzerinde bir borçlanmadan uzak durmalarını, ayaklarını yorganlarına göre uzatmaları kendileri için tek çıkar yoldur" dedi.



      Forum Saati Çarş. Mayıs 15, 2024 3:04 pm