Malzemeler
1adet ıstakoz
1adet soğan
½ kereviz kökü
1adet havuç
1 tutam pırasa(beyaz kısımdan)
1diş sarımsak
2adet karanfil
1adet defne yaprağı
3,5kaşık tereyağı
1fincan zeytinyağı
1kaşık salça
1kaşık çiğ krema
¾ fincan konyak
2fincan beyaz şarap
4bardak su
tuz
kekik
kırmızı biber
Tarif
Istakozun kollarını dibinden kesin kuyruk ile gövdesinin ayrıldığı yerden ikiye bölün. Üst kısımlarını uzunluğuna doğru ikiye keserek havyar ve beyazları ayrırın. Makaslarının üzerine çekiç ile vurarak çatlatın; enine 2parmak kalınlığında parçalara kesin.
Sebzeleri temizleyip doğrayarak hazır edin. Zeytinyağını bir buçuk kaşık tereyağıyla beraber bir tencerede kızdırın. İçine soğan, kereviz, havuç ve pırasa katarak 10dk kavurun. Yumuşamaya başladıklarında ıstakozun etlerini de katıp 5dk daha kavurun. Istakozun etleri kızarınca konyağı döküp karıştırın. Konyağın alkolü uçtuğu vakit beyaz şarap, salça, doğranmış sarımsak, kekik, kırmızı biber ve karanfili ekleyin. Suyunu tuzunu ayarlayarak defne yaprağını da katın ve tencerenin kapağını kapatıp harlı ateşte 20dk pişirin.
Pişen ıstakozun etlerini delikli kepçe kullanarak ayrı bir tencerede kısık ateşe oturtun. Tenceredeki suyu ise koyuşana kadar kaynatmaya devam edin; suyu azalınca da süzgeç ile süzün. Buraya kalan tereyağını, kremayı, başta ayırdığınız havyar ve beyazları katın iyice karıştırın. Kısık ateş üzerindeki ıstakozun etlerinin üst kabuklarını ayırarak alt kabuklarıyla servis tabağına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız sosu yayın.
1adet ıstakoz
1adet soğan
½ kereviz kökü
1adet havuç
1 tutam pırasa(beyaz kısımdan)
1diş sarımsak
2adet karanfil
1adet defne yaprağı
3,5kaşık tereyağı
1fincan zeytinyağı
1kaşık salça
1kaşık çiğ krema
¾ fincan konyak
2fincan beyaz şarap
4bardak su
tuz
kekik
kırmızı biber
Tarif
Istakozun kollarını dibinden kesin kuyruk ile gövdesinin ayrıldığı yerden ikiye bölün. Üst kısımlarını uzunluğuna doğru ikiye keserek havyar ve beyazları ayrırın. Makaslarının üzerine çekiç ile vurarak çatlatın; enine 2parmak kalınlığında parçalara kesin.
Sebzeleri temizleyip doğrayarak hazır edin. Zeytinyağını bir buçuk kaşık tereyağıyla beraber bir tencerede kızdırın. İçine soğan, kereviz, havuç ve pırasa katarak 10dk kavurun. Yumuşamaya başladıklarında ıstakozun etlerini de katıp 5dk daha kavurun. Istakozun etleri kızarınca konyağı döküp karıştırın. Konyağın alkolü uçtuğu vakit beyaz şarap, salça, doğranmış sarımsak, kekik, kırmızı biber ve karanfili ekleyin. Suyunu tuzunu ayarlayarak defne yaprağını da katın ve tencerenin kapağını kapatıp harlı ateşte 20dk pişirin.
Pişen ıstakozun etlerini delikli kepçe kullanarak ayrı bir tencerede kısık ateşe oturtun. Tenceredeki suyu ise koyuşana kadar kaynatmaya devam edin; suyu azalınca da süzgeç ile süzün. Buraya kalan tereyağını, kremayı, başta ayırdığınız havyar ve beyazları katın iyice karıştırın. Kısık ateş üzerindeki ıstakozun etlerinin üst kabuklarını ayırarak alt kabuklarıyla servis tabağına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız sosu yayın.