haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri


    Solunum yolu yabancı cisimleri

    avatar
    nameisfatih


    Mesaj Sayısı : 1201
    Kayıt tarihi : 17/11/10

    Solunum yolu yabancı cisimleri Empty Solunum yolu yabancı cisimleri

    Mesaj  nameisfatih C.tesi Kas. 27, 2010 4:36 am

    √ Solunum yolu yabancı cisimleri %80 oranında 12 yaş altında, %60 oranında ise 3 yaş altında görülmektedir. Sıklıkta ikinci pik ise 50 yaş üstünde koruyucu hava yolu reflekslerini kaybetmiş yaşlılarda görülür.

    √ Paroksismal öksürük, wheezing ve solunum distresi en sık belirtileridir. Ani başlayan ve bir süre devam eden paroksismal öksürük bazen tek bulgudur. Çocuklarda bazen uzun süren nedeni açıklanmayan öksürük, tekrarlayan pnömoni ve asemptomatik akciğer grafileri gibi belirtiler de olabilir.

    √ Sorgulandığında çocuğun yabancı cisim ile oynaması bulunabilir. Bu gibi durumlarda yabancı cisim aspirasyonundan kuşkulanılması en önemli adımdır. Yabancı cismin olduğu tarafta solunum seslerinin azalması en sık görülen muayene bulgusudur.

    √ Lokalize wheezing'e de rastlanabilir. Ancak olguların %40 kadarında fizik bulgu yoktur. %10 olgunun akciğer grafisi de normaldir. İnspiryum ve ekspiryumda ayrı ayrı çekilen grafilerde mediastinal kayma ve atelektazik alanaların görülmesi yararlıdır.

    √ Nadiren yabancı cisim radyoopakt ise grafilerde direkt görülebilir. Olguların çoğunda yabancı cisim nebati özelliktedir. En kötü prognozlu yabancı cisimler, zamanla şişen nebati özellikte olanlar ve çıkartmaya çalışırken kolaylıkla parçalanan yabancı cisimlerdir.

    √ En sık lokalizasyon sağ ana bronş (%45), sonra sol ana bronş (%25) ve segmental bronşiyollerdedir. Hastanın aciliyetine göre müdahale zamanı belirlenir. Ani solunum yolu tıkanıklığında acil girişim endikasyonu vardır.

    √ Eğer hasta semptomatik ancak disterss yoksa yabancı cismin çıkartılması için yapılacak bronkoskopi elektif şartlar beklenebilir. Elektif şartlar gastrik boşalmanın beklenmesi, bronkoskopi konusunda deneyimli uzmanın gelmesi ve ameliyathane koşullarının sağlanmasıdır. İnert maddelerin çıkarılmasından çok şişme ihtimali olan nebati cisimler hızla çıkartılmalıdır.

    √ Tedavi bronkoskopik girişimdir. Genel anesaaai altında rijid bronkoskopi yerleştirilir, uygun forseps ile yabancı cisim çıkartılır. Eşlik eden başka yabancı cisimlerin ekartasyonu amacıyla bir ikinci kontrol bronkoskopisi yapılmalıdır. Son olarak ılımlı pozitif basınç ile atelektazik alanların açılması da sağlanabilir.

      Forum Saati Ptsi Mayıs 20, 2024 11:23 pm