haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri


    CHP: Cemaat okulları kollanıyor

    avatar
    By_MeRT


    Mesaj Sayısı : 712
    Kayıt tarihi : 20/11/10

     CHP: Cemaat okulları kollanıyor Empty CHP: Cemaat okulları kollanıyor

    Mesaj  By_MeRT Çarş. Kas. 24, 2010 5:01 pm

    .
    CHP: Cemaat okulları kollanıyor

    ANKARA - CHP, TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta gündeme gelecek olan YURTKUR Yasası’nda değişiklik öngören tasarıya savaş açmaya hazırlanıyor. Yasanın özellikle “Yurtkur yurtdışında yurt yapabilir” maddesini eleştirecek olan CHP’liler, “Cemaate daha fazla öğrenci alınması için” bu düzenlemenin yapıldığını, Türkiye’de ise fakir çocuklarının yurtlarda perişan olduklarını TBMM kürsüsünde dile getirecekler.

    TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşülmesi bekleniyor.

    Yapılacak değişiklikle YURTKUR Başbakanlığa bağlanacak, Başbakan, yetkilerini bir bakana devredebilecek. YURTKUR, halen yürüttüğü görevleri yurtiçinde ve dışında yapabilecek. YURTKUR’dan kredi alan lisans öğrencileri, kredilerini öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra geri ödemeye başlayacak; lisansüstü eğitim yapan öğrenciler ise kredi borcunu mezuniyetten 3 yıl sonra değil, 4 yıl sonra ödemeye başlayacak. TOKİ, yurt binası yapabilecek ve kurumun mal varlığı haczedilemeyecek. YURTKUR’un merkez teşkilatında 157, taşra teşkilatında da bin 453 personel görevlendirilecek.

    ‘Fakirlere yurt yapın’

    Yurtkur’la ilgili sorunları TBMM’ye taşıyan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, yasanın özellikle “Yurtdışına yurt yapılması” bölümüne parti olarak karşı çıkacaklarını söyledi. Altay, “Bu yasa değişikliği kabul edilirse Yurtkur yurt dışında da yurt yapabilecek. Bunun anlamı cemaat okullarına daha çok öğrenci göndermektir” diye konuştu. Altay; Türkiye’de yurt probleminin hala devam ettiğinin altını çizerek, “Türkiye’nin sorunu çözüldü de gidip yurt dışına yurt yapacaksın? Zaten yurtdışında okumaya gidenler belli gelir seviyesindeki insanların çocukları. Ama Türkiye’de fakir fukara çocukları 30, 40 kişilik odalarda, bir kişilik yatakta üç kişi yatarak okul bitirmeye çalışıyor. Bu maddeye karşı çıkacağız. Yurt yapılacaksa önce fakir fukaranın çocukları için Türkiye’de yurt yapılsın, önce ülkemizdeki sorun çözülsün” ifadesini kullandı.

      Forum Saati Salı Mayıs 07, 2024 1:30 pm