haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri


    Kişiye Özel Beslenme

    avatar
    nameisfatih


    Mesaj Sayısı : 1201
    Kayıt tarihi : 17/11/10

    Kişiye Özel Beslenme Empty Kişiye Özel Beslenme

    Mesaj  nameisfatih Ptsi Kas. 22, 2010 3:32 pm

    Şişmanlık tedavisini belirleyen kişisel özelliklerdir. Bu nedenle “şişmanlık yoktur, yalnızca şişman kişiler vardır” denebilir. Vurgulanmak istenen şişman­lık tedavisinde genel reçeteler bulunma­dığı, şişman kişilerin özelliklerine göre beslenme tedavisinin uygulanması ge­rektiğidir.

    • Kişinin yapısı - Beslenme programı­nın hazırlanmasında göz önüne alınma­sı zorunlu bir etkendir. Yapıları çok farklı iki kişiye aynı rejimin önerilemeyeceği açıktır.

    • Kişinin bedensel etkinlik düzeyinin başlıca belirleyicisi olarak meslek - Bir büroda çalışan memur ile çalıştığı sürece ayakta kalan bir garsona önerile­cek rejim aynı olamaz. Uygulamada ge­nel olarak günlük kalori tüketimi temel alınır. Bu değerler kesin olmasa bile ya­pılacak rejimin belirlenmesinde son de­rece yararlıdır.

    • Rejime başlarken vücut ağırlığı -Diyet uzmanlarının bu konuyla ilgili yaklaşımları birbirleriyle çelişmektedir. Bazıları son derece ağır bir rejimle baş­langıç yapılmasından ve daha sonra bu­nun gevşetilmesinden yanadırlar. Öbür­leri ise başlangıçta görece hafif bir re­jim önerir ve kilo kaybını izleyerek ya­pılan rejimi ağırlaştırırlar.

    Rejim yaparken önemli olan, vücu­dun yeni beslenme düzenine uyum sağ­lamasıdır. Zayıflama rejimi enerji tüke­timinin azalması durumunda etkisini yi­tirir. Rejim sırasında kilo kaybı azalırsa, gittikçe daha kısıtlayıcı beslenme prog­ramlarının uygulanması gerekir.

    Bu bağlamda hastalar dört gruba ayrılabilir:
    - 1-10 kg arasında fazlalığı olanlar.
    - 11-20 kg arasında fazlalığı olanlar.
    - 21-30 kg arasında fazlalığı olanlar.
    - 30 kg’nin üzerinde fazlalığı olanlar.

    Fazlalığı 40 kg’yi geçenlere uygula­nacak rejim daha serbesttir. Çünkü bunlar 10 kg kadar kaybettiklerinde 21-30 kg arasında fazlalığı olanların kate­gorisine girecek ve bir sonraki prog­ramları daha kısıtlayıcı olacaktır. Kısıt­lama 11-20 kg arasında fazlalığı olanla­rın kategorisine girdiklerinde daha da artacak ve son 10 kg’lik fazlalık kate­gorisinde iyice ağırlaşacaktır.

    Hastanın belirtileri kategorilere gir­dikçe giderek ağırlaşan bir beslenme programına hazır olması ve bu konuda aydınlatılması gerekir, çünkü dene­yimler şişman kişilerin ilk kilolarını kolayca verdikten sonra, tam tersi bir yaklaşımla rejimi gevşetme eğilimine girdiğini ve kararlılığını yitirdiğini gös­termiştir.

      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 11:54 am