haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri


    Cumhurbaşkanı Gül Ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

    avatar
    webbilgici


    Mesaj Sayısı : 117
    Kayıt tarihi : 12/11/10

    Cumhurbaşkanı Gül Ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Ortak Basın Toplantısı Düzenledi Empty Cumhurbaşkanı Gül Ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

    Mesaj  webbilgici Cuma Kas. 12, 2010 8:48 pm



    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan'a gerçekleştirdikleri ziyaretle, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki inancın bir kez daha teyit edildiğini ve bundan da mutluluk duyulduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül'ün, Türkmenistan'a yaptığı ziyaret kapsamında Serdar Otel'de heyetlerarası görüşmenin ardından iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik anlaşmalar imzalandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Türkmenistan devlet başkan yardımcıları, Türkiye Bilimler Akademisi ile Türkmenistan Bilimler Akademisi arasında Sağlık ve Tıp Endüstrisi Alanlarında İşbirliği anlaşmaları yapıldı. Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, resmi ziyarete ilişkin ortak bildiriyi imzaladı ve Gül ile Berdimuhamedov ortak basın toplantısı yaptı.

    Ziyaret sırasında yapılan görüşmeler ve yapılan anlaşmaların ilişkilerin yüksek seviyede ve etkin bir şekilde yürütüldüğünü ortaya koyduğunu söyleyen Berdimuhamedov, iki ülke için yararlı olacak fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. "Kardeş ülke Türkiye'nin" Türkmenistan'a her zaman destek olduğunu söyleyen Berdimuhamedov, iki ülke arasındaki işbirliğinin dünya kamuoyunun isteklerine de cevap verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül ile Türkiye ve Türkmenistan arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine karar verdiklerini vurgulayan Berdimuhamedov, "Bugün yaptığımız görüşmede Türk ve Türkmen kardeşlik ve dostluğunun daha da gelişmesine hizmet edecek, özellikle çeşitli alanlarda verimli işbirliğinin gerçekleştirilmesini benimsedik. Türkiye, ana ve stratejik öneme sahip, ticari ve ekonomik partnerlerimiz arasında yer almaktadır. Bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Türkiye, Türkmenistan'ın stratejik öneme sahip ticari ve ekonomik partneridir" dedi.

    Yeni işbirliği alanlarını geliştirme konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Berdimuhamedov, uluslararası düzeyde kültür ve sanat faaliyetleri yapılmasının iki kardeş halkın daha da zenginleşmelerine, yaklaşmalarına imkan vereceğini vurguladı. Berdimuhamedov, görüşmede bazı teklifler üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, bu kapsamda gelecek yıl Avaza Ulusal Turizm Bölgesinde orta etkinlikler düzenlenmesi, iki ülkenin yüksek öğretim kurumları ve akademileri arasında doğrudan ilişkiler kurulması, Türkiye Bilimler Akademisi ve Türkmenistan Bilimler Akademisi 2011-2013 yıllarını kapsayan bir faaliyet programı hazırlanması ve 2011'de Türkmen-Türk film festivali düzenlenmesi önerilerinin ele alındığını bildirdi. Yaptıkları üst düzey görüşmenin hedefine ulaştığını düşündüğünü belirten Berdimuhamedov, Abdullah Gül'e teşekkür etti, Türk halkına da iyi dileklerde bulundu.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, her fırsatta biraraya gelerek ülkelerin geleceği için istişarelerde bulunduklarına işaret ederek, iki yıl önce geldiğinde kendisine yapılacakların anlatıldığını, geçen sürede muazzam inşaatların tamamlandığını, Avaza Ulusal Turizm Bölgesi'nde planlanan kanalın açıldığını ve çok güzel işlerin yapıldığını görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi. Önceki ziyaretinde şehirde havaalanı olmadığını, 2 yıl içinde bu havaalanının tamamlandığını, yollar yapıldığını, bunların Türkmenistan'ın ne kadar hızlı bir şekilde geliştiğini gösterdiğini belirten Gül, bu gelişmelerden gurur duyduklarını söyledi. Heyetlerarası ve baş başa görüşmelerde bir çok önemli konuya değindiklerini dile getiren Gül, kalkınma çalışmalarında, inşaatta, sanayide, enerjide çok güzel işler yapıldığını, daha neler yapılabileceğini, nasıl işbirliği içinde olunacağını ele aldıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, bu konularda Bakanlara, bürokrasiye talimatlar verdiklerini bildirdi. Ticaretin geliştirilmesi, ulaşım yollarının birbirine daha hızlı bağlanmasıyla ilgili projeleri gözden geçirdiklerini ve kısa sürede tamamlanacağını gördüklerini ifade eden Gül, "Ortak kültürümüz, ortak tarihi mirasımızı yeni nesillere taşımak için yapılacak faaliyetleri konuştuk. Özellikle eğitim konusunda ve inovasyon dediğimiz araştırma, geliştirme konularında işbirliğine önem verdiğimizi tekrarladık ve bir de anlaşma imzaladık, bilimler akademisi arasında. Sağlık konusuna verdiğimiz önemi konuştuk. Halkımızın sağlığı, bu konudaki bilimsel çalışmaları geliştirmek için bir anlaşma imzaladık. Çok kararlı bir siyasi iradeyle, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki her alanda ilişkileri geliştirme konusundaki inancımızı bir kez daha tekrarladık. Bundan ziyadesiyle mutlu olduk." dedi. Türkmenistan'ın gelecek yıl kutlanacak 20. bağımsızlık yıl dönümünün aynı zamanda Türkiye'de de kutlanacağını vurgulayan Gül, bu vesileyle yapılacak toplantılara, fuarlara, kültürel faaliyetlere Türkiye'nin katılacağını ve bundan gurur duyacağını söyledi.



      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 3:57 pm