haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri

haberler güncel siyaset gündem spor sağlık magazin teknoloji haberleri


    Aşkın Kimyası

    avatar
    Ozan ~


    Mesaj Sayısı : 350
    Kayıt tarihi : 13/11/10

    Aşkın Kimyası Empty Aşkın Kimyası

    Mesaj  Ozan ~ C.tesi Kas. 13, 2010 3:30 pm

    İnsandaki ruhsal değişimler bedende de çeşitli etkiler yapar. İnsanda oluşan duygusal anlar, vücutta çeşitli hormonların salgıladığı kimyasallar ortaya çıkar. Örneğin, insan mutlu olduğu zaman, vücudun mutluluk kimyasalı olan ‘serotonin’ hormonu salgılar. Heyecan durumunu dengeleyen hormonun adı ise, adrenalindir.


    Aşk ve cinsellikle ilgili olduğu kabul edilen ‘feromon’ hormonu insanın bağışıklık sisteminde bulunuyor. Feromon hormonunun salgısı, idrar ve koltuk altındaki terle dışarı atılıyor. Uçucu ve algılanamayacak kadar hafif kokusu olan kimyasal bir salgıdır. Feromon ‘aşkın hormonu’ yayılan koku ise, ‘aşkın kokusu’ olarak adlandırılır.


    Feromonların yoğunluğu az olduğu için doğrudan algılanmaz ve hissedilemez; fakat bundan etkilenen kişinin davranışları bilinçsizce değişmektedir. Feromonlar, aşkı başlattığı gibi cinsel uyarılmayı da sağlar.


    Karşılıklı aşklarda, kişiler birbirilerinin feromonlarından etkilenmektedir. Aşkın yoğunluğu, feromon salgısının yoğunluğuyla ve etkinliliğiyle bağlantılıdır.

    Feromon salgılanımındaki artışla, vücutta bulunan diğer hormonlar da etkilenmektedir. Bundan dolayı aşkın ortaya çıkma sürecinde bireyin yaşamında ciddi anlamda değişimler görülür. Örneğin, kişi sevgilisini görünce heyecanlanır, kan basıncı hızlanır, yüzü kızarır; bu durumun adrenalin salgısının artışına bağlanılmaktadır. Ayrı bu süreçte kişide coşku hallerini ortaya çıkaran hormon ise ‘dopamin’dir.
    Ayrılıkla beraber, feromonların salgılanması düzensizleşir ve vücuttaki diğer hormonların işleyişini de olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla kişinin yaşamındaki denge bir anda bozulur. Feromonların önceki değerlerine dönmesi için zamana gereksinim vardır.


    Evlilikten belli bir süre sonra feromon salgılanması eski düzeyine inmekte, yerini ise, sevgiyi oluşturan ‘oksitoksin’ hormonuna bırakmaktadır. Dolayısıyla aşk, sevgiye dönüşür. Bu, bütün aşklar için geçerli olmayabilir; çünkü kim aşkta ise, feromonun yerini nefret hormonu almaktadır.


    Feromonlarla ilgili çalışmalar henüz çok sınırlıdır. Bu hormonların, hayvanların davranışları ve çiftleşmeleri üzerinde etkileri olduğu kesin olarak bilinmektedir; ancak insanların aşkı ve cinselliği üzerindeki etkileriyle ilgili bilimsel verilerin yeterli olmadığı söylenilmektedir.


    Aslında feromonlar, insanların cinselliği üzerinde doğrudan bir role sahip olabilir; fakat aşkın oluşumunda feromonların etkisi yoktur, aşk ortaya çıkınca feromonlar devreye girer ve aşkın meydana gelmesini sağlayan psikolojik süreçlerdir.


    Çetin ÖZBEY

      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 12:43 pm